تبلیغات
دامپزشكی - دو روش عمده در نگهداری علوفه

زمان یكی از مهمترین عوامل در تغذیه دام محسوب می شود با گذشت زمان كیفیت برخی مواد غذایی كاهش می یابد برای حفظ كیفیت مواد غذایی راههای زیادی وجود دارد كه با انجام این اعمال می توانیم مانع از فساد مواد غذایی و حفظ كیفیت آن شویم. علوفه یكی از مهمترین غذاهای دامی به حساب می آید در زیر به چند روش نگهداری علوفه اشاره می كنیم.

 

1.خشك كردن

به صورت طبیعی و مصنوعی انجام می گردد. خشك كردن طبیعی با صرفه ترین روش است. در حالت طبیعی علوفه چیده شده را در مزرعه رها میكنند تا به خودی خود خشك شوند این شیوه به برخی عوامل وابسته است كه در ادامه شرح داده خواهد شد:

عامل اول حرارت: حرارت در این شیوه از طریق نور خورشید تامین می گردد. نور خورشید باعث خشك شدن علوفه می گردد در این شیوه كاروتن علوفه از بین می رود كاروتن پیش ساز ویتامین A است كه در گیاهان وجود دارد اشعه خورشید ارگسترول را به ویتامین D تبدیل می كند كه از مزایای این روش به شمار می آید.

عامل دوم رطوبت: سه عامل دخیل است:1.علف 2.زمین 3. باد

زمانی كه رطوبت علوفه به 15الی20% رسید كه مشخصه آن شكننده شدن علف است ودر صورت له كردن رطوبت را حس نمی كنیم علوفه را به انبار انتقال می دهیم.

شیوه دوم خشك كردن به حالت مصنوعی است به دو صورت انجام می گیرد:1.خشك كردن در انبار یا خشك كردن در دستگاه خشك كن

در حالت خشك كردن در انبار پس از پژمرده كردن علوفه آن را به انبار انتقال داده و با جریان هوا خشك می كنند حداكثر ارتفاع علوفه از انبار 2.5 متر است كف انبار دارای شبكه چوبی به ارتفاع0.3 الی0.5 متر است. جریان هوا توسط پنكه های بزرگ از زیر وارد علوفه می شود بسته به رطوبت این عمل از 4 تا 14 روز طول می كشد.

در حالت خشك كردن در دستگاههای خشك كن با استفاده از هوای گرم 75-200 درجه سانتیگراد در عرض چند دقیقه غذا خشك می شود و كلیه ویتامینهای و مواد غذایی در حداكثر حالت خود در غذا حفظ می شوند.

2.نمك زدن

بعد از پژمرده كردن علف به آن نمك زده و در انبار خشك می كنیم پژمرده كردن در زیر نور آفتاب صورت میگیرد( 30% رطوبت) و به انبار انتقال داده و بسته به مرغوبیت علف 2 تا 0.5 درصد علف نمك را در ارتفاع 30 سانتی متر علف اضافه می كنند.

منابع:

1.     اصول تغذیه دام دكتر نوتاش

2.     مسعود خاكزادیه (دانشگاه آزاد اسلامی تبریز دانشكده دامپزشكی)



تاریخ : شنبه 3 تیر 1391 | 10:31 ق.ظ | نویسنده : مسعود خاكزادیه | نظرات
.: Weblog Themes By SlideTheme :.